Sky Diving

Tatil365gun

sky diving

Uçmak tüm insanların ortak zevklerinden biri olduğunu hepimiz biliyoruz.Sky diving ise diger paraşütlerden çok farklı olduğunu ve bu fikri ilk düşünen milletin ise dünya’da Çinlilerin olduğunu söyleyebiliriz.15 yy’da Leonardo da Vincinin insanları yangınlardan kurtarmak için piramit şeklinde paraşüt dizayn ettigide söylenmektedir.Tabiiki de her ne kadar sky divingi deneyip denemediğini tam olarak bilmesekte Leonardo’nun adı hep paraşütün babası olarak anılmaktadır.Fransız sky diving sevdaları bu spora başlayana kadar bilinmeyen ve gelişmeyen sky diving sporu için daha sonraları özel malzemeler ve paraşüt üretilmeye başladı.1960 yılının Ağustos ayında Amerika Hava Kuvvetlerinden Yüzbaşı Joseph W.Kittinger Meksika’da balonla gökyüzüne yükselerek 31 km ‘den rekor atlayışını gerçekleştirdi.Serbest düşüşü 4.5 dak. rekor denemesinin toplam süresi ise 13. dak. 45 sn. ve 30.000 mt de ise yaklaşık hızı 988 km idi.Guiness rekorlar kitabına giren bu rekor denemesi 14 Ekim 2012 yılında 43 yaşındaki Avusturyalı sporcu Felix Baumgartner’in 2.5 saatlik yolculuğu sonunda stratosfer tabakanı geçerek 39 bin km den atlayarak 4 dak. 20 sn boyunca serbest düşüş sonrası 30sn 980 km’ye,40 sn’de ise ses hızını geçerek 1.342 km/sn hıza ulaştı ve  tarihi bir rekoru’da kırmış oldu.

Sky Diving, Paraşütle Atlama nedir?

Sky diving genellikle hava araçlarından çıkış yapılarak boşluğa atladıktan sonra gökyüzünde bir süre süzüldükten sonra belirli bir yükseklikte de paraşüt açarak yavaş bir şekilde yere inilen bir adrenalin sporudur. Hava aracından çıkış ve paraşütün açılması arasındaki zaman serbest düşüş olarak adlandırılır. Atlanılan yüksekliğe göre paraşütü serbest düşüş yapmadan da açmak gerekebilir.

sky diving

Serbest Paraşüt Malzemeleri?

  • Kanat (Paraşüt): Çeşitli ebat ve performans yapılarında, açılış şokuna dayanıklı naylon malzeme den (kimi polyester katkılı) imal edilmiş, fren ipleri ile kumanda verilebilen, alt ve üst iki kumaş yüzeyin dik kumaş duvarlar aracılığı ile birbirine dikilerek, cell cell (hücre hücre) dediğimiz hava alıkları ile aerofoil bir yapıda oluşturulmuş; kanat adını verdiğimiz paraşüttür.
  • Harness (Kuşam): Paraşütçüyü askı ipleri ve taşıyıcı kolonlar ile kanata bağlayan, üzerinde ana paraşüt, yedek paraşüt, kılavuz paraşüt ve açma sistemlerini bulunduran kuşam ve çanta tertibatıdır.
  • Yedek Paraşüt: Ana paraşüt açılmadığında veya açılan paraşüt taşıma özelliğini kaybettiğinde paraşütçünün hayatını kurtarmak üzere tasarlanmış, yine aynı ana paraşüt yapısında ve şeklinde ikinci paraşüttür. Bu paraşüt kesinlikle yedek katlama işlemini iyi bilen profesyonel katlayıcılar tarafından itina ile katlanır ve kesinlikle açılır. Açılmama oranı hemen hemen hiç yoktur.
  • Rasıt (Kılavuz Paraşüt): Ana paraşütü hava basıncı ve hızı sayesinde harnessten çekip almak için paraşütçü tarafından boşluğa bırakılan, çok küçük çapta ( takriben 50 cm. ila 70 cm. çapları arasında değişen ), paraşüt açma paraşütüdür. Kılavuz paraşüt düşüş sırasında boşluğa el veya yay sistemi ile bırakılır, düşüş hızının yüksekliği sayesinde çekme gücü kazanan kılavuz paraşüt (rasıt) çanta kapaklarını tutan pimi yerinden çıkartır ve içinde paraşüt olan navlakayı çekip alarak, paraşütün açılmasını sağlar.
  • Otomatik Açma Mekanizması (Cyprus): Paraşütçünün yedek paraşütü açma girişiminin başarıya ulaşmaması, havada bayılması veya yedek paraşütü açmada gecikmesi durumunda hıza ve basınç değişikliğine bağlı olarak otomatik bir sistem yedek paraşütün açılmasını sağlar.
  • Atlayış Gözlüğü: Yüksek süratte düşüş sırasında paraşütçünün gözünü şiddetli hava akımından ve tozdan koruyan gözlüktür.
  • Atlayış Başlığı: Çeşitli tiplerde; deri başlık, yarım kask veya full face denilen tam kapalı başlık. Full face başlığın camlı yapısı sayesinde atlayış gözlüğü takmaya gerek yoktur.
  • Altimetre: Kola takılan yükseklik ölçerdir.

sky diving 1

Dünyada ve Ülkemizde Yapılan Çeşitli Atlayış Tipleri:

  • FS ( Formation Skydiving): Takım yarışması; havada ikili, dörtlü veya çoklu tutuşmalı eşli çalışmalardır.
  • Hedef Atlayışı: Takım yarışması; 3 cm. çapında bir noktaya topuk dokundurmak için yapılan takım atlayışıdır.
  • Style: Ferdi yarışma; yüksek süratle düşerken havada yapılan seri hareketlerdir.
  • CF (Canopy Formation): Takım yarışması; açık paraşütle grup olarak yapılan çalışmalardır.
  • Free Style: Ferdi yarışma; düşüş sırasında estetik hareketler yapılan çalışmalardır.
  • Tandem: İki kişinin önlü arkalı birbirine bağlı olarak yaptığı atlayış türüdür.
  • Wingsuit: Günümüzde serbest paraşüt sporu ileri teknoloji ürünü ve yüksek kabiliyetli malzemeleri sayesinde paraşütçüler havada ileri kayışla yüzlerce metre, hatta irtifaya bağlı olarak birkaç kilometre paraşüt açmadan uçabilmektedir. Bunu Wing Suit denilen kol altı ve bacak arası perdeleri olan özel bir tulumla gerçekleştirmektedirler. Bu atlayış “Bird Man” atlayışı olarak bilinir.
  • BASE jumping: Açılış sürati çok yüksek olan özel paraşütler ile de çok alçak irtifası olan yerlerden BASE (Buliding-Antenna-Span-Earth) adı verilen sıra dışı atlayışlar yapılabilmektedir.

Türkiye’de Sky Diving yapabilmek için 

Minimumu Kilo Limiti: 45 kg.
Maksimum Kilo Limiti: 90 kg.
Maximum Boy Limiti: 1,90 cm. dir.

Selçuk Efes’te Sky Diving yapmak için 500-700 TL arasında fiyat ödemeniz gerekecektir.

Rezervasyon konusunda ise www.skydiveefes.com adresinden bilgi alabilirsiniz.

Tatil365gun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

HEMEN ARAYIN