Bocce ( Boccai ) Nedir ? Bocce ( Boccai ) Sporu Nasıl Yapılır ? Bocce ( Boccai ) Sporunun Tarihi Nedir ? Bocce ( Boccai ) Sporunda Kullanılan Malzemeler Nelerdir ? Bocce ( Boccai ) Sporunun Kuralları nelerdir ?
Bocce ( Boccai ) sporu hakkında merak ettiğiniz soruların çok daha fazlası için yazımızı okumaya devam edin.
Bocce ( Boccai ) Sporunun Tarihi
Bocce ( Boccia ) günümüzde bir futbol, basketbol, voleybol vb. gibi çok fazla bilinmese de son yıllarda gençler arasında yaygınlaşmaktadır. Bocce’nin kökünün Anadolu ya dayandığı ve M.Ö. 5000 yıllarında oynandığı tahmin edilmektedir. Büyükler tarafından ise çocukluğunun misket veya meşe oyunu olarak bilinmektedir. İlk kez Romalılar tarafından oynanan bu oyun ilk başlarda cilalanmış kaya parçaları ve düzensiz, kuralsız alanda oynanırken yapılan düzenlemeyle tahtalarla çevrilmiş 4m X 26,5 m boyutlarında bir zemin üzerinde erkeklerde 107 mm çapında ve 920 gr ağırlığında, bayanlarda ve küçüklerde ise 106 mm çapında ve 900 gr ağırlığında olan sentetik toplarla oynanmaktadır. Boccia ilk olarak 1984 New York Paralimpik Oyunlarda tanıtılmıştır. Türkiye ise Bocce sporu ilk olarak 1991 yılında tanışmış olsa da federasyonu olmadığı için ilk olarak Herkes için Spor Federasyonu bünyesinde daha sonra Beyzbol ve Softbol Federasyonu bünyesinde faaliyet göstermiş olup 2005 yılında Bocce, Bowling ve Dart Federasyonun kurulmasıyla kendi kimliğinde faaliyet göstermektedir.
İlk Bocce kulübü Ülkemizde Bocce’nin resmi olarak ilk örgütlenmesi, 1992 yılında kurulan İstanbul Bocce Spor Kulübü ile olmuştur. Fuat Yılmaz’ın başkanlığında Çim Topu, Petank, Raffa ve Volo oyun sistemleriyle; BOCCE 43 kurulan bu kulübün kurucuları arasında yer alan Yılmaz Balaban, ilerleyen yaşına rağmen hala kulübün başında antrenör olarak görevini ilk günkü heyecanı sürdürmektedir.
Bocce sporundaki amaç yuvarladığınız veya attığınız toplarınızın hedefe en yakın olmasını sağlamaktır. Rakip toplarından hedef topa daha yakın olarak atılan her top için oyuncu veya takım 1 puan almaktadır. 15 puan alan oyuncu veya takım oyunu ( maçı ) kazanmaktadır. Eğer rakibin topu hedef topa daha yakınsa ve sizin yuvarlamanız olanaksızsa hedef topu ya da rakip topu vurmak için de atış yapılabilmektedir.
Oyun başlarken ilk önce atılan top rastgele herhangi bir yere atılır. Atılan bu top oyunda atılacak olan topların yaklaşması gereken bir yeri belirlemek içindir. Başlangıç atışı yapan sporcu küçük topa en yakın atışı yapmaya çalışarak küçük topa erişimi de engellemiş olmaktadır. Hem de amacına ulaşarak küçük topa en yakın yere konumlanmış olmaktadır. Atışlarda toplardan biri küçük topa değerek topun yerini değiştirse oyunda topların yaklaşması gereken yer küçük topun gittiği yer olur.
Aynı zamanda atılan top, küçük topa değilde kendi takımının veya karşı takımın toplarına değip onları küçük toptan uzaklaştırabilir. Yenilen takımın yapması gereken, yenen takımın toplarına vurarak onları saf dışı bırakmak yada küçük topa yenen takımın toplarından daha fazla yaklaşmaya çalışmaktır. Yenen takım ise bu duruma mahal vermeyerek önde olan toplarını korumaya alabilir veya yeni atışlar deneyerek küçük topa daha da yaklaşmayı deneyebilir.
Yenilen takım avantajı kendi eline geçirene kadar arka arkaya atış yapmak zorundadır. Eğer bu atışlar sonucunda öne geçemez ve tüm toplarını kaybederlerse yenen takım elinde kalan toplarını kullanarak puanını daha da arttırmaya çalışır. Yenen takım, yenilen takımın attığı toplara göre küçük topa daha yakın olan kaç topu varsa o kadar puan alır. Örneğin; yenilen takımın attığı en yakın topun uzaklığı on santimetre olsun. Yenen takımın on santimetreden yakına attığı iki topu varsa direk olarak iki puan alır. Bu sayı herhangi bir sayı olabilir.
Boccia oyununda topu istediğiniz şekilde elinizden çıkartabilir, istediğiniz şekilde atabilirsiniz. Havadan, yerden, falsolu, düz… Bu tamamen sizin stilinize kalmış bir şeydir. Atmanız gereken atış stili duruma göre de değişebilir. Örneğin; küçük topu çevreleyen çok fazla rakip topu varsa yerden atış yaparak topları etrafa dağıtabilirsiniz de yukarıdan atış yaparak direk hedefe inerek rakiplerinizi alt edebilirsiniz de. Bu oyun görüşünüze ve kuvvetli atış stilinize bağlıdır.
Bocce sporu teke tek, ikiye iki ve üçe üç gruplar halinde oynanabilmektedir.
** Teke, tek oyunlarda her oyuncu dört adet topla oynamaktadır.
** İkiye, iki oyunlarda ise her oyuncu 2’şer adet topla oynamaktadır.
** Üçe, üç oyunlarda ise her oyuncu 2’er adet topla oynamaktadır.
Bocce sporunda 3 farklı atış tipi vardır.
– Punto(yaklaşma)
– Raffa
– Volo
Bocce Punto Atışı
* Oyun başladıktan sonra saha içerisinde daha önceden atılmış bulunan
pallino’ya kendi topu’nu yerden yuvarlayarak yaptığı yaklaşma atışıdır.
* Punto atışlarında oyuncular B-B1 çizgisinin ilerisine geçemezler. Atıştan önce ve atış sırasında bu çizgi geçilirse atış geçersiz sayılmaktadır.
* Punto atılan her top C-C1 çizgisini geçmişse atış geçerli sayılmaktadır.
* Punto atışları hakemin atış izni alınarak yapılır. Aksi takdirde bowl geçersiz sayılır.
Takımlardan biri toplarını atarak geçerli bir atış yapamadan tüm toplarını bitirirse rakip takıma ait olan oynanmış geçerli ve oynanacak olan tüm topların sayısı kadar puan verilmektedir.
Bocce Raffa Atışı
* Raffa atışının geçerli olması için oyuncu atış yaparken B-Bl çizgisini geçemez. Oyuncular atış yapmadan önce hangi topu vuracağını hakeme işaret veya sözlü olarak bildirmek zorundadır.
* Raffa atışında atılan top D-Dl çizgisini geçerek zeminde ilerlemesi gerekir.
* Oyun sınırları içerisinde ve hangi pozisyonda olursa olsun pallino’ya raffa atışı yapılmasına müsaade edilebilir. Bowl’lara ise sadece D-Dl bitiş çizgisinin arkasında oldukları takdirde raffa atışı yapılabilir.
* Atılan top’ların pallino ile veya diğer iki veya üç top’un aralarındaki mesafe 13 cm. veya daha az uzaklıkta olmaları pozisyonuna Bersalyo denir. Bu pozisyonda vurulan rakip veya kendi top’larıda olsa atış geçerlidir.
* Raffa atışında atılan top D-Dl çizgisini geçerek zeminde ilerlemesi gerekir. Bu çizgi üzerinde veya daha gerisine düşen top’lar Avantaj Kuralı hariç geçersiz sayılır.
Bocce Volo Atışı
* Volo atışı top’ları vurmayı amaçlayan atışlardır. Önceden atılmış ve hakem tarafından yerleri işaretlenmiş rakip top’a, pallino’ya veya kendi topuna yapılan direk atışlardır.
* Bu atışların geçerli olabilmesi için oyuncular B-Bl çizgisini geçmeksizinhakeme yapacağı volo atışını ve hangi topa vuracağını önceden belirtmek zorundadır
* Oyuncu volo atışını yapmadan önce belirtilen top’un önüne hakem tarafından 40 cm lik bir teğet çizilir ve atış hakemin izni ile yapılır.
* Aksi takdirde oyuncunun yaptığı volo atışı geçersiz sayılır. Amaçlanan top vurulmuş olsa bile atış kural dışı yapıldığı için toplar önceki işaretlenmiş yerlerine konur.
* Oyuncu volo atışını yaparken C-Cl çizgisini top’u elinden çıkarması şartı ile geçebilir.
* Top”u elinden çıkarmadan C-Cl çizgisini geçerse atış geçersiz sayılır. Vurulan top’lar eski yerine konur.
* Volo atışı sırasında zemin üzerinde önceden işaretlenmiş olan toplar arasındaki mesafe 13 cm. ve daha kısa ise (Bersalyo) bu toplardan hangisine vuruş yapılırsa yapılsın atış geçerli sayılır.
* Sadece volo atışında atılan top’un yere temas etme noktası 40 cm. mesafede çizilen teğet içinde olması gerekmektedir.
* Volo atışı yapıldıktan sonra vurulacak top’a veya pallino’ya çizilen 40 cm.lik teğet in dışına düşerek hedeflenen top vurulmuş olsa bile bu atış geçersiz sayılır. Avantaj Kuralı hariç vurulan toplar tekrar eski yerine konur.
* Volo atışları ancak hedeflenen top D-Dl çizgisi arasında bulunduğu pozisyonlarda yapılabilir. Bu pozisyonda raffa atışına izin verilmez.
Offf biraz zor gibi geliyor ama bir yandan da kolay