Atletizm Nedir | Atletizm Nasıl Koşulur | Atletizm Kuralları Nelerdir

Tatil365gun

Atletizm Nedir ? Atletizm Sporu Nasıl Yapılır ? Atletizm Sporunun Tarihi Nedir ? Atletizm Sporunda Kullanılan Malzemeler Nelerdir ? Atletizm Sporunun Kuralları nelerdir ? 

Atletizm sporu hakkında merak ettiğiniz soruların çok daha fazlası için yazımızı okumaya devam edin.

ATLETİZM NEDİR ? KAÇ BÖLÜMDEN OLUŞUR ve BÖLÜMLERİ NELERDİR ?

Atletizm : Pist veya alanda yapılan atletlerin koşu, atlama, atma ve yürüyüş branşlarında performanslarını en iyi şekilde gösterme mücadelesi vermektedirler. Atletizm Dünya’nın en eski sporlarından biridir. Yıllar boyunca dünya’da yaygın ilgi görmüştür. Atletizm Milletler Arası Atletizm Federasyonu (IAAF) tarafından düzenlenen kurallara göre bayanlarda 18, erkeklerde ise 23 branş üzerinden yapılmaktadır.

ATLETİZM

Atletizm

Atletizim’in Tarihi

M.Ö yapılamaya başlanan atletizim oyunları 19. yüzyılın ikinci yarısında düzenlenmesinde Oxford ve Cembrige üniversiteleri !nin payı büyüktür. Dünya’da ilk atletizm kulübü 1861 yılında Minciglane adıyla kurulmuştur. İlk milletler arası müsabaka ise 1877 yılında İrlanda ile İngiltere atletleri arasında düzenlenmiştir. Bu dönemde de ABD ve Kanada ile diğer ülkelere de yayılmasıyla 1912 yılında Stochkholm’da şu an ki atletizm kurallarının belirlendiği Milletlerarası Amatör Atletizm Federasyonu ( İAAF ) kurulmasıyla 150 den fazla ülke üye oldu. Türkiye ise ilk defa 1924 yılında düzenlenen Paris Olimpiyatlarına katılarak atletizm ile tanışmış oldu. Türkiye’de atletizm öncü isimleri olan Semih Türkdoğan, Ömer Besim Koşalay ve Naili Moran gibi atletler yetişti.

ATLETİZM KULVARI

 

PİST: Standart pist uzunluğu 400 metredir. 1 mil yarışı dışındaki dünya rekorları metre esasına göre belirlenir. Yeni pistlerin büyük çoğunluğunda ve uluslar arası yarışmalar için kullanılanların hemen hepsinde yapay zeminler vardır. Bu genellikle TARTAN lastiksi bir bileşkedir ve her iklimde kullanılabilir. Koşu pistinin genişliği 7.32 metreden az olmayıp eğer mümkünse iç kenarı beton veya benzer bir malzemeden yapılmış 50 mm yükseklikte ve en az 50mm genişlikte bir bordürle yükseltilmiş olmalıdır.Bordür ; pist yüzeyinde birikebilecek suyun tahliye edilmesinin engellememek amacı ile en çok 65 mm yükseklikte olmalıdır. Yarış pistinin iç kenarına bordur yapılma olanağının yapılma olanağının bulunmadığı durumlarda bu kenar 50 mm genişlikte çizgilerle işaretlenmelidir. Çim yarış pistlerinde pistte 5 m de bir bayrak dikilmelidir. Bayrak yarışmacıların koşmalarını engellemeyecek şekilde yerden pist dışına doğru 60 o lik açı ile dikilmelidir. Bu iş kullanılacak olan bayraklar 0.25 metreye 0.2 metre büyüklüğünde olup 2.45 metrelik bir direğe çekilmelidir.

KULVAR: Pist üzerinde müsabaka süresince 1 atletin koşmak zorunda olduğu ve yarışmacıları ayıran 8 kulvar işaretlenmiştir. Bir kulvarın genişliği 1.22 m olup çizgi kalınlığı 5 cm olarak beyaz boya ile çizilir. Ayrıca çeşitli yarışların başlangıç yerleri de çizgilerle belirlenmiştir. Tüm yarışlar için aynı bitiş çizgisi kullanılır.

Tüm yarışlar dönüşler koşucunun soluna gelecek şekilde saat yönünün tersinde koşulur. Yalnız 100m 110m engelli gibi kısa yarışlar ana tribün (şeref tribünü) önündeki düz parkurda koşulur.

Kulvar Uzunlukları ve Kulvar Farkları: Bir dönemeçte başlayan yarışlarda 200 ve 400m gibi bazı atletlerin diğerlerine kıyasla önde başlayarak avantaj elde ettikleri sanılır. Ama dönemeçler dönülürken dıştakilerin daha fazla koştuğu düşünülecek olursa böyle bir avantajın bulunmadığı anlaşılabilir.

Pist dışındaki kulvarların uzunlukları daima içteki kulvarlardan büyüktür.

1. Kulvar : 400 m
2. Kulvar: 407.04 m
3. Kulvar : 414.70 m
4. Kulvar : 422.37m
5. Kulvar : 430.03 m
6. Kulvar : 437.70 m
7. Kulvar : 445.36 m
8. Kulvar : 453.03 m
uzunluğundadır.

 

atletizm bölümleri

Pist yarışları 6 bölümden oluşmaktadır.

a-) Sürat                               b-) Orta Mesafe                           c-) Uzun Mesafe   

d-) Bayrak Koşuları             e-) Engelli Koşuları                       f-) Hendek

Yol Yarışları 4 bölümden oluşmaktadır.

a-) Maraton        b-) Yürüyüş            c-) Kır            d-) Sokak (Yol) Koşuları

a-) Sürat Koşuları: Diğer ismi de kısa mesafe koşusu olan sürat koşuları kısa mesafe atletlerinin tüm güçlerini kullandıkları en süratli olanın belirlendiği yarıştır. Atletler bu koşuda sadece süratini ve dayanıklığını değil temposunuda değerlendirmesi gerekmektedir. Yarışmada atletler aynı uzunluğu aynı mesafede koşmaları için kademeli ve eğri olarak çizilmiş başlanğıç çizgisine iç kulvardaki yarışmacılar daha geriden başlarlar. Sürat koşularının hepsinde pist 400 mt uzunluğunda standart senteteik yapay malzeme olan tartan pist kullanılmaktadır. Pist üzerinde 8 kulvar çizilerek yarışmacıların birbirinden ayırlmaları sağlanmış olup her atlet koşuyu kendi parkurunda tamamlar. Başlangıç çizgisine atletlerin ilk hızlarını almasını sağlamak için çıkş takozları yerleştirilir ve atletler yarışma başlamdan önce yere çömelmiş durumda çıkış yapmaya 1894 yılından sonra başlamış olup ilk olarak resmi yarışmalarda 1930 yılında kullanılmıştır. Atletler koşularda çivi uzunluğu 2.5 cm uzunluğunu geçmeyen özel olarak üretilmiş spor ayakkabılar kullanırlar.

koşu

Sürat koşuları mesaferlerine göre 3 ana yarıştan oluşmaktadır.

1-) 100 Metre Koşusu: Tüm sürat ve hamlellerin en seri şekilde uygulandığı sürat koşularının en kısasıdır. Yarışlar düz ve virajsız parkurda gerçekleşmektedir. Yarışma öncesinde her atlet kura ile kendi kulvarında yarışır. Hayati önem taşıyan salise farklarıda 100 mt. yarışlarında önemli rol oynamaktadır. Atlet ellerini çıkış çizgisinin arkasına koyarak kolları düz, kafası ise belkemiği ile paralel durumda arka ayak çıkış takozunda olup tabancanın ateşlenmesiyle ileri fırlayarak yarışmaya başlar. Atlet en iyi derecede yarışı tamamlayabilmek, adım ve sürat uzunluğunu saglayabilmesi için ayak uçları ile koşmalı aynı zamanda ayaklarını fazla yukarıya kaldırmamalıdır. Tüm yarışlarda uygulanan kurallar aynen 100 mt koşularında da uygulanmakta olup atletlerin bitiş çizgisini geçmesiyle yarış tamamlanır.

2-) 200 Metre Koşusu: 200 Metre koşusunun devamı olan 100 mtere koşusu fakat 100 metre koşusu arasındaki en önemli fark tabii ki de nefes kapasitesidir. 200 metre atleti 20 metre de bir nefes alır ve yarışın sonlarına doğru nefes alışı daha da sıklaşmaktadır. 200 Metre atletleri 100 metre atletlerine göre daha dayanıklı ve mücadeleci olmasının yanında enerjilerini de idareleri kulllanmaları gerekmektedir. 200 metre yarışları diğer sürat koşuları gibidir ve virajlı parkurda yapılmaktadır.

3-) 400 Metre Koşusu: 400 Metre koşan atletlerin en iyi performaslarını sergileyebilmeleri için enerjilerini doğru kullanmaları gerekmektedir. En iyi 400 metre sonuçları normal- ritmik bir şekilde nefes alındığı ve her 100 metrenin birbirine denk hızla koşulduğu zaman alınmaktadır. Çıkışın önemli olduğu 400 metre koşusu virajlı pistte yapılırken diğer sürat koşularında kullanılan tüm malzemeler aynıdır.

b-) Orta  Mesafe Koşuları: Orta mesafe koşucularının  diğer koşularda olduğu gibi sürat ve güç’e ihtiyaçları vardır. Bir diğer adı uzun sürat koşusu olan orta mesafe koşusunda atletler son anda hızlanmaya olanak verecek bir tempoda koşmasıdır. Virajlı pistte saat yönünün tersine koşulurken her tur sonunda vakit belirtilir ve son tura girildiği zaman ya havaya ateş açılır ya da kampana çalınır.

atletizm böl

Orta Mesafe Koşuları 2 bölüme ayrılmaktadır.

a-) 800 Metre Koşusu          b-) 1500 Metre Koşusu

1-) 800 Metre Koşusu: Çömelerek yapılan çıkıştan sonra atletlerin 50-60 metreyi süratle geçmeleri ve ilk virajı önde geçmeleri önemlidir. İyi bir koşucu dayanıklı, süratli ve zeki olması önemlidir. Atletler yarış esnasında adımlarlarını uzun, serbest ve yumuşak atmaları sonucu iyi derecede etkilemektedir. Atletler sürekli rakiplerini kontrol etmeleri önünde koşan atlete göre temposunu ayarlamaları, rüzgarı hesaplamaları ve son virajda atağa kalkmalarıdır. 800 metrede ülkemizin başarılı atletleri olarak Ekrem Koçak, Muharrem Dalkılıçı sayabiliriz.

2-) 1500 Metre Koşusu: Atlerden verilen start sonrası enerjisini, dayanıklılığını iyi kontrol edenin  ve süratleneceği yeri iyi bilen sporcunun kazanacağı bir yarıştır. Atletlerin ayaklarını yere basarak koşmaları, nefes alma ritmi düzgün olması ve son 300 metre de süratlenmeleri yarışı kazanmalarının en önemli unsudur. 1500 metre de ülkemizin başarılı atletleri Mehmet Tümkan’ı dünyada ise finli atletler Paavo Nurmi ve Lasse Viren, Çek Zatopek ve İngiliz Sebastian Coe dur.

atletizm böl 1

c-) Uzun Mesafe Koşuları: Uzun mesafe koşuları her şeyin tempoya bağlı olduğu son derece sağlam bir yapı isteyen koşulardır. Uzun mesafe koşularında da stil ve nefes oldukça önemlidir. Uzun mesafe koşularında adımlar makineleşmiş bir tempoda atıldığından ” Araba Koşusuda ”denmektedir. Dünyada en  mesafe koşucusu Finli Atlet Paavo Nurmi dir. mesafeye göre belli bir tempoda koşarak her turu belirli bir zamandan geçmeyi hedeflemiştir. Bu tempo sistemiyle 1923 te Stokholm da 4 dk. 10 sn. ile dünya rekoru kırdı. Diğer ünlü uzun mesafe koşan atletler olarak Avustralyalı Ron Clare, Etiyopyalı aynı zamanda maratoncu Abee Bilika ve Doğu Alman Walderner Ciepinski’yi sayabiliriz.

Uzun Mesafe Koşuları Mesafelerine göre 3 bölüme ayrılmaktadır.

1-) 3000 Metre Koşusu: Pistin 400 metre uzunluğundaki bölümünden 7.5 tur olarak koşulduğu uzun mesafe koşusudur.

2-) 5000 Metre Koşusu: Pist üzerinde yapılan bu koşu pistte 12.5 olarak koşulmaktadır. 5000 metre derecesi 1875 yılında Londra da 17.07 ile yapılmıştır.

3-) 10000 Metre Koşusu: 400 metrelik oval pistte 25 tur olarak koşulmaktadır. En önde koşan atlet ile arkadan gelen atlete 400 metre fark yapmasına ”tur bindirme” denir.

d-) Bayrak Koşuları: Takımların 30 cm boyundaki 50 gr ağırlığında tahta veya metal bir sopayı (stafeti) elden ele geçirerek ve sırasıyla koştukları yarışlardır. Takımlar 4 atletden oluşmaktadır. Halen günümüzde 4’er kişilik takımlar halinde çeşitli mesafelerde koşulmaktadır fakat balkan ülkelerinde yapıldığından adı ”Balkan Bayrak” olarak kalmıştır. Toplu koşucular tarafından koşulan bayrak yarışlarında esas olan koşucunun kendi mesafesini bitirdikten sonra elinde bulunan sopayı koşuya devam edecek arkadaşına vererek yarışa devam etmesini sağlamaktadır. Bu değişim esnasında sopa yere düşerse sopayı yere düşüren atlet alır. Yarış esnasında bayrak fırlatılarak değiştirilemez. Takımlar için belirlenen atletlerden zorunlu olarak değişiklik yapılacaksa doktor raporu olmadan yapılamaz.

atletizm pist

Bayrak koşuları erkekler ve bayanlar olmak üzere ikiye ayrılır.

1-) 4*100 Bayrak Yarışları: Erkekler ve bayanlar arası yapılan Olimpik Atletik yarışmasıdır. Yarışlar kulvarda yapılmaktadır. Koşuya başlayan atlet bayrağı sağ eliyle taşır. Bayrak bir turda 100 metre sonunda olmak üzere 3 kere el değiştirmektedir. Bayrak değiştirilirken önceden işaretlenmiş bölgede yapılmaktadır. Bu kurala uymayan takımlar yarışmadan diskalifiye edilirken hiç bir atlet yarışmada bir bölümden fazla koşamaz.

2-) 4*400 Bayrak Yarışları: Bu yarışta 4*100 metre yarışları gibi Olimpik Atletik yarışlarıdır. 4*400 metre bayrak yarışında ikinci yarışmadan itibaren takımlar verilmiş olan handikaba bağlı olarak 400-500 metre sonunda iç kulvara geçebilirler. Yarışma esnasında ise atletler bayrağı verdikten sonra hemen kulvarı terk etmeli ve arkada ki takımın atletine engel olmamalıdırlar. Yarışama esnasında herhanği bir takım kasıtlı veya kasıtsız olarak engelleme yaparsa  ya da bayrak değiştirirken yardımlaşırsa takım olarak diskalifiye olur.

e-) Engelli Koşular: Eşit aralıklarla yerleştirilmiş engelleri aşarak , koşmaya dayanan hafif atletizm sınıfında pist ve alan sporudur. Engelli koşu ilk olarak 19 yy da İngilterede ortaya çıkmış 1920 li yıllarda da bayanlarda bu sporu yapmaya başlamıştır. İlk olarak 1935 yılında yapıaln yarışlarda T biçiminde engel yerine, L biçiminde engel kullanılmaya başlamıştır. Bu değişiklik engelli koşu için en önemli gelişme sayılmaktadır. Engelli koşu mesafeleri ve kategorileri için aşağıda bulunan şemadan faydalanabilirsiniz.

atletizm 2

ERKEKLER

Mesafe Yükseklik İlk Engel Eng. Arası Son Engel Eng. Sayısı
Küçükler 12-13 Yaş 80m. 76,2cm. 12,50cm. 8,00m. 11,50m. 8 Engel
Yıldız B 14-15 Yaş 90m. 91,4cm. 13,20cm. 8,80m. 15,20m. 8 Engel
300m. 84cm. 45m. 35m. 45m. 7 Engel
Yıldız A 16-17 Yaş 110m. 91,4cm. 13,72cm. 8,90m. 16,18m. 10 Engel
400m. 84cm. 45m. 35m. 40m. 10 Engel
1500m. 91,4cm. 300m 78m. 70m. 12 kuru 3sulu
Gençler-Büyükler 110m. 106cm. 13,72m. 9,14m. 14,02m. 10 Engel
400m. 91,4cm. 45m. 35m. 40m. 10 Engel
2000m. 91,4cm. 200m. 78m. 70m. 18 kuru 5sulu
Büyükler 3000m. 91,4cm. 220m. 78m. 70m. 28 kuru 7sulu

BAYANLAR

Mesafe Yükseklik İlk Engel Eng. Arası Son Engel Eng. Sayısı
Küçükler 12-13 Yaş 60m. 76,2cm. 12,00m. 7,20m. 12,20m. 6 Engel
Yıldız B 14-15 Yaş 80m. 76,2cm 12,50m. 8,00m. 11,50m. 8 Engel
200m. 76,2cm 35,39m. 18,29m. 17,10m. 10 Engel
Yıldız A 16-17 Yaş 100m. 76,2cm 13m. 8,30m. 1,30m. 10 Engel
300m. 76,2cm 45m. 35m. 40m. 7 Engel
Gençler-Büyükler 100m. 84cm. 13m. 8,50m. 10,50m. 10 Engel
400m. 84cm. 45m. 35m. 40m. 10 Engel

 

 

f-)Hendek: Erkekler arası koşulan olimpik hendekli koşusu 3000 metre olup hendek yarışlarının parkurunda 28’i kuru, 7’si sulu olmak üzere 35 adet engel bulmaktadır. . Engellerin arası ortalama 78 m olup, yüksekliği 91.1-91.7 cm, genişliği 3.66 m, ağırlıkları ise 80-100 kg’dır. Yarışma esnasında atletler engelleri geçerken üzerine basabilirler veya atlayabilirler.Hendekler en içte bulunan kulvara yerleştirilir ve çarptıklarında ise yıkılmayacak biçimde 120-140 cm taban olarak hazırlanmıştır. İlk hendek starttan sonra 270 metrededir. Her turda 5 adet engel bulunmaktadır. Su hendeğinin genişliği ve uzunluğu 3.66 m, engele en yakın su derinliği ise 70/75 cm’dir. Yarışmacılar su engelini aşarken engelin üstüne basabilir. Su hendeğinin önündeki engel, kımıldamayacak biçimde hendeğe yerleştirilmelidir. Bir hendek koşucusu; engelin yanından geçerse, su engelinin üzerinden veya içinden geçmezse, ayağını veya bacağını engelin yanından geçirirse diskalifiye olur.

atletizm hendek

 

 ATMALAR

A-Gülle Atma: Bayanlarda ağırlık 4kg. , çap 95-100mm.dir. Erkeklerde ağırlık 7.260kg. , çap 110.30mm. dir.2.13,5 mt. Çapında bir daire içinden atış yapılır.Atış yapmaya gelirken ve atış yaptıktan sonra,atış yönüne basılmaz aksi halde diskalifiye olunur.Belli bir teknik gerektirir. Genelde atış yönüne sırtı dönük başlayan sporcu,geriye doğru kayma yaparak ,atış alanına yaklaşır,ve ayağını takoza dayar,vücudunu atış yönüne döndürerek gülleyi omuzdan ileri doğru atar.Güllenin ileri doğru bir kavisle atılması daha uzun mesafeye gitmesini sağlar.

atletizm gülle

B-Cirit Atma:25-30 m. lik koşu alanında,hız koşu sonunda yaklaşık 5 çapraz adım atılır ve harket sonunda güçle atış yapılır.Bayanlarda 600gr,erkeklerde  800 gr. ağırlığındadır.Yine gülle de olduğu gibi asla atış yönüne basılamaz.C-Çekiç Atma:Bildiğimiz çekice benzemez Sapı,teli ve güllesi olan bir yarışma aletidir.Erkeklerde ağırlığı yaklaşık 7 kilo,bayanlarda ise 4 kilo dur.Genellikle çekici iki kere çevirdikten sonra,atış yerine  kayarak 3-4 dönüş yaparak gelirler.atletizm çekiçD-Disk Atma:En eski yarışma dallarından biridir.Yapılan arkeolojik kazılarda disk atan antik yunan heykelcikleri bulunmuştur.Erkeklerde 2 kg.ağırlığında, 219 mm. çapında,bayanlarda ise 1 kg ağırlığında ,180 mm.çapındadır. Bu da daire içinde yapılan atışlardan biridir(gülle,çekiç de olduğu gibi ). Atış alanına yüzleri dönük başlarlar,ve yine teknik isteyen dönüşlerle atış alanına yaklaşır ve atışlarını yaparlar.

ATLAMALAR

1-Yüksek Atlama:

Seyretmesi en zevkli yarışmalardan biridir.Koşarak hız alınır ve iki dik ayağın üzerinde duran çıtaya yaklaşıldığında,tek bacak ile sıçranarak,çıtayı düşürmeden diğer tarafa geçmeye çalışılır. Atletler istedikleri yükseklikten yarışmaya başlayabilirler.Yada bir yüksekliği pas geçebilir,bir sonra ki yüksekliği deneyebilirler.Eğer 3 başarısız atlayışı 3 defa üst üste yaparlarsa elenirler.

atletizm atlama

2-Uzun Atlama (tek adım atlama)Yaklaşık 45 m. yi bulan hız alma mesafesinden başlar ve basma tahtasında belirlenen alanı geçmeden kum havuzuna atlanır.Basma tahtasının üzerine macun gibi bir madde döşenir ve sporcunun ayağının geçip geçmediğine bakılır.Ayak, basma tahtasını geçmişse atlayış,havaya kaldırılan kırmızı bayrakla geçersiz sayılır.Bu nedenle sporcular,nereye kadar nasıl koşacaklarını işaretlerler. Basma tahtasının bitiminden ,sporcunun en son değdiği yere kadar ölçüm yapılır.Bu nedenle sporcular,atlayıştan sonra geriye düşmemeye özen gösterirler.Atletlerin 6 atlayış hakkı vardır.En uzun olanı en iyi atlayışı olarak sayılır.

3-) 3 Adım Atlama:

Hız mesafesi uzun atlamada olduğu gibi 45 m. dir. Atletler yine süratli Bir koşuyla başlarlar,Kum havuzuna yaklaştığında 3 büyük adım atar ve atlayışını yapar.Basma tahtasına yine dikkat edilmelidir.Ve uzun atlamada olduğu gibi atletin 6 atlayış yapma hakkı vardır.

4-Sırıkla Atlama:Yaklaşık 5 m.uzunluğunda,2 kg. ağırlığında özel madden yapılmış sırıklar kullanılarak,yükseklik geçilmeye çalışılır.İzlemesi çok zevklidir ancak zor bir atlayış türüdür. Yarışmacı istediği yükseklikten yarışmaya başlar.Aynı yükseklikte 3 defa çıtayı devirirse elenir.Dilerse iki hatalı atlayıştan sonra sonuncu  hakkını daha yüksek bir çıtada deneyebilir.Atlet hız koşusu (Sırık saplama yapar ve sırığını,sırık sandığına yerleştirerek oradan alınan güçle sandığı) havaya yükselmeye çalışır.Sırık kırılırsa hata sayılmaz.

YOL YARIŞLARI

a-) Maraton: Maraton adını Yunanista’nın eski adı olan Marathon savaşından almıştır. 1896 yılında Atinada Olimpiyat Oyunlarında koşulan maraton 1924 yılında 42.195 metre olması kararlaştırıldı. Maraton parkurları ve şartları eşit olmadığından dolayı dünya rekoru kaydı tutulamadığından dolayı onun yerine en iyi derece vardır. Türkiye ise ilki kez 197 yılında resmi yarışmalarda yer aldı.

Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu 1992 yılından itibaren 21.100 m.’de Yarı Maraton Dünya Şampiyonası düzenlemeye başladı. Uluslararası popüler yarışma olarak Boston Maratonu, Türkiye’de ise 1979’dan beri yapılmakta olan Asya-Avrupa Maratonu gösterilebilir.
Maraton koşularında çıkış ve bitişler genellikle stadyum içinde olursa da bu şart değildir. Ana yollar üzerinde koşulan bu yarışmalarda trafik ekipleri de görev alır. Yarışma öncesi her atletin sağlık kontrolünden geçmesi ve koşar raporu alması zorunludur.

Yarışma esnasında her 5 km ye yerleştirilen resmi yiyecek ve içecek stantlarından istediklerinden alarak enerji depolayabilirler. Maraton koşucusu yarışma esnasında 3000 bin kalori ye kadar enerji harcayabilirler. Yollar üzerinde yapılan yarışmalarda parkur, koşu çizgisi boyunca ölçülür. 50 m.’den fazla fark kabul edilmez.

maraton

b) Yürüyüş: Olimpiyat oyunlarında hafif atletizm dalında bir spordur. Yürüyüş esnasında adımlar zeminle temasını kaybetmeden yürümek ile yürüyüşü birbirine karıştırmamak en büyük özelliktir.

Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu 1992 yılından itibaren 21.100 m.’de Yarı Maraton Dünya Şampiyonası düzenlemeye başladı. Türkiye’de 1940 yılında Robert Koleji’nde yapılan atletizm yarışmalarında, 1500 m yürüyüş yarışması yer almasına rağmen, ilk resmi yarışmalar 1952 yılında İstanbul’da yapılmaya başladı. İlk yürüyüş yarışması 10 km. üzerinden Fenerbahçe Stadın’da yapıldı. Bu yarışmalarda yer alan ilk Türk atletleri Selahattin Yıldız, Vartan Avukyan ve Isak Franco’dur.Yürüyüş ayakkabıları dayanıklı ve hafif olmalıdır. Ayakkabının bir diğer özelliği ise taban kalınlığı 13 mm yi ve topuk ise tabandan 13 mm de daha yüksek özelliğe sahip olabilir.

maraton yürüyüş

c) Kır Koşuşu: Kırsal alanlarda inişli-çıkışlı toprak üzerinde yapılan uzun mesafe koşusudur. Kros olarak da bilinir. İlk uluslar arası yarışma Fransa ile İngiltere arasında 1898’de yapılmıştır. 1903 yılında İngiltere, İrlanda ve İskoçya’nın katılımı ile başlayan şampiyonaya daha sonra diğer ülkeler de katılmıştır. 1924 yılında yaz yarışmalarına uygun olmadığı için Olimpiyat Oyunları’ndan çıkarılmıştır. 1962 yılında IAAF, uluslararası kuralları yeniden belirlemiş, 1967’’de ilk kez bayanlar arası kır koşusu düzenlenmiştir. ABD’den erkeklerde Pat Porter, ard arda 8 kez kazanarak, kır koşusunda ulaşılması güç bir rekor sahibi olmuştur.

IAAF’nın belirlediği uluslar arası yarışmanın standart mesafesi, erkekler için 12 km.’dir. Kır koşusu, belli bir pistten düzenlenmediği için dünya rekoru tutulmaz.

Bu koşuya katılacaklar sıkı bir sağlık kontrolünden geçirilmeli, kalp ve ciğerlerinin sağlam olmasına özellikle dikkat edilmelidir. Kır koşusu, bir kış sporu olup, her türlü hava koşullarına katlanan atletlerin, azim ve iradeleri ölçülür ve atlerler yaz oyunları için hazırlanma fırsatı bulurlar. Atleler yün şapka ve eldiven kullanıp, her zemine uyum sağlayan “waffle” tipi sentetik tabanlı ayakkabılar giyerler.

maraton kır koşusu

d) Yol Koşusu: Kış koşularının değişik bir türü olup, şehir içindeki ana cadde ve sokaklarda koşulur. Türkiye’de ilk kez 1922 yılında Fatih ile Harbiye arasında koşuldu. Şehir trafiğinin yoğunlaşması bu koşulara olan ilgiyi azaltmasına karşın, Ankara’da yapılan 2000 yılında 65’incisi. düzenlenen “Büyük Atatürk Koşusu”, 10 bin 500 m.’lik bir sokak koşusu olarak yapılmaya devam etmektedir. Ayrıca Hürriyet gazetesi tarafından düzenlenen “Dedeler Yarışı” da, 1980 yılından beri bir sokak koşusu olarak sürdürülmektedir. (50-55, 56-60, 61-65 ve 66 ve daha üstü yaş gruplarında). Bir diğer sokak yarışı da Asya – Avrupa Maratonu ile yapılan halk koşusudur. Hız mesafesi uzun atlamada olduğu gibi 45 m. dir. Atletler yine süratli Bir koşuyla başlarlar,Kum havuzuna yaklaştığında 3 büyük adım atar ve atlayışını yapar.Basma tahtasına yine dikkat edilmelidir.Ve uzun atlamada olduğu gibi atletin 6 atlayış yapma hakkı vardır.

3-) 3 Adım Atlama:

atlama

4-Sırıkla Atlama:Yaklaşık 5 m. uzunluğunda, 2 kg. ağırlığında özel madden yapılmış sırıklar kullanılarak,yükseklik geçilmeye çalışılır.İzlemesi çok zevklidir ancak zor bir atlayış türüdür. Yarışmacı istediği yükseklikten yarışmaya başlar.Aynı yükseklikte 3 defa çıtayı devirirse elenir.Dilerse iki hatalı atlayıştan sonra sonuncu  hakkını daha yüksek bir çıtada deneyebilir.Atlet hız koşusu (Sırık saplama yapar ve sırığını,sırık sandığına yerleştirerek oradan alınan güçle sandığı) havaya yükselmeye çalışır.Sırık kırılırsa hata sayılmaz.

Fethiye Ölüdeniz Babadağ Yamaç Paraşütü Fiyatları hakkında bilgi almak için www.babadagtravel.com.tr adresini ziyaret edebilir, rezervasyon için 0538 773 8048 nolu hattımızı arayabilirsiniz.

Tatil365gun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

HEMEN ARAYIN