Kite Surf Nedir (Uçurtma Sörfü) Nedir ? Güreş Kite Surf Nedir Sporu Nasıl Yapılır ? Kite Surf Nedir Sporunun Tarihi Nedir ? Kite Surf Nedir Sporunda Kullanılan Malzemeler Nelerdir ? Kite Surf Nedir Sporunun Kuralları nelerdir ?
Kite Surf (Uçurtma Sörfü) sporu hakkında merak ettiğiniz soruların çok daha fazlası için yazımızı okumaya devam edin.
Kite Surf Tarihi
1800’ lü yıllarda George Pocock’un ilk adımı olarak kabul edilen büyük uçurtmalar diyebiliriz. Günümüzün Kite surflerin aksine daha güçlü uçurtmalardı. 1903 yılında ise Samuel Cody ismindeki havacılık uzmanı kendi yaptığı uçurtmayı yelkenlisinde kullanarak Manş denizini geçmeyi başarmıştır. Kitesurfing için ilk patenti 1977 yılında Hollandalı Gijsbertus Adrianus Panhuise almıştır. Suyun üzerinde board yardımıyla duran paraşütü andıran bu araç pek dikkat çekmeyi başaramasa kayıtlara ilk kite surf icatları arasında yerini almıştır. 1997’de Raphaël Salles ve Laurent Ness tarafından günümüz haline çok yakın kiteboard’lar üretildi. 1998 yılında ise kite surf su sporları arasında yerini aldı. Yine 1998 yılında Maui adasında Flash Austin isimli sporcunun kazandığı ilk yarış düzenlemiştir. Hızla kite surf yapanlar artmakla birlikte Wake style, wave riding, Freestyle, jumping, ve crusing sitilde kite surf yapılmaktadır.
Türkiye’nin Kite Surf ile tanışması ise Fethiye Surf Center kurucularından Taner Aykurt’un kendi imkanlarıyla İngiltere’den getirdiği ve izlediği videolar sayesinde kite surf sporuna başlamasıyla Türkiye Kite Surf sporuyla tanışmış oldu. Fethiye de 2007-2008-2009-2010 yıllarında Kite Sörf Türkiye Şampiyonası da düzenlenmesinde büyük çabaları eklenince Kite Surf Türkiye de bilinir hale gelmiştir. Günümüz de ise Fethiye Surf Center yerli ve yabancı üniversitelerin Kite Surf ve Wind Surf eğitim merkezi haline gelmiştir. Buraya gelen öğrenciler eğitimden arta kalan zamanlarında Fethiye ve çevresini gezebilir. Hatta Dünyaca ünlü Fethiye Ölüdeniz de Yamaç Paraşütü yapabilirler.
Kite Surf (Kite Board) Nedir: Sporcunun vücuduna bağlı olan uçurtmayı, iplerin bağlı olduğu çubuk (bar) ve board (tahta) yardımıyla su üzerinde kayılarak yapılan Kite surf veya Kite board olarak adlandırılan spor dalıdır.
Kite Surf Nasıl Yapılır ?
Board üzerindeki sporcunun kontrol kiti sayesinde vücuduna bağlı 2 li veya 4 ipli uçurtma (kite) ile isterseniz su üzerinde hızlı şekilde kayabilir, isterseniz zıplayabilirsiniz. Bağlı olan ipler ile uçurtmayı sağa çekerseniz sağa, sola çekerseniz sola doğru gidersiniz. Yeni başlayan sporcular için çift yönlü boardlar, profesyonel sporcular için ise tek yönlü boardlar kullanabilirler. Kite surf sporunu en cazip kılan ise ulaştığı hız ve zıplama hareketidir. İlk başta kolay gibi gözüken bu sporu yapmak için Kite surf okullarından eğitim almanız gerekmektedir. Uçurtmayla (kite) denizde Kitesurfing, karda snowboarding ve çölde de paten benzeri malzeme kullanılarak yapılan powerkiting yapabilirsiniz.
Kite Surf veya Kiteboard ta Kullanılan Malzemeler Nelerdir
Kite (Uçurtma): Rüzgarı kullanmanıza yarayan ip, bar ve güvenlik sistemini üzerinde barındıran uçurmadır. Kısaca kitesurf için olmazsa olmaz malzemedir. C tipi uçurtma, bow (yay) tipi uçurtma, Hybrid (melez) tipi uçurtma ve Delta tipi uçurtma olarak sınıflandırılır.
Pompa: Uçurtmanızı şişirmenize yarayan malzemedir. Doğru basınçta şişirilmesi kite surf yapmanızı kolaylaştırmaktadır.
Board (Tahta): Üzerinde durarak, su üzerinde yol almanızı sağlayan tahtadır. Yapacağınız kiteboard stiline göre twin ip, wake stili, veya normal sörf tahtası olarak sınıflandırılır.
Lines (Uçurtma ipleri): Uçurtma ile tahta arasında kuruduğunuz bağlantıyı sağlayan iplerdir. Oldukça sağlam ve güvenilir bu iplerle sert rüzgarlarda bile kitesurf yapabilirsiniz.
Bar ( Çubuk): Uçurtmayı kontrol ettiğiniz ve kendinizi yönettiğiniz kontrol çubuğudur. Çubuğun üzerinde güvenlik sistemi de bulunduğundan nasıl kullanılması gerektiğini öğrenmeniz önemlidir.
Güvenlik Kordonu: Bar ile uçurtmanın arasında bağlantıyı saplayan malzemedir.
Harnes (Trapez): Uçurtmanın gücünü tüm vücudunuza aktarırken aynı zamanda uzun süre kitesurf yapmanızı sağlayan malzemedir. Belinize bağlanana ‘’Waist’’, şort tarzı olana ‘’Seat’’ adı verilir. Freestyle yapacak sporcular waist, yeni başlayan sporcular ise seat harnes kullanmaktadır.
Türkiye de Kite Surf Nerede Yapılır ?
Çeşme Alaçatı, Fethiye Çalış, Bodrum Bitez, Muğla Datça ,Muğla Akyaka, Antalya Side, Antalya Patara Plajı ve Ayvalık
Avrupa da Kite Surf Nerede Yapılır ?
Yunanistan ( Kos adası, Paros, Mikanos adası, Naxos adası)
İspanya (Los Lances, Palmones, Caños de Meca, Rio Jara ve Conil’dir.
Portekiz (Altura, Alvor, Barra da Fuzeta, Cabans De Tavira, Carrapateira, Ria de Alvor, Baleal, Costa de Lavos, Laguna de Obidos, Peniche, Praia do Cerro
İsviçre (Daubensee, Plage du Reposoir, Saint Blaise, St. Sulpice ve Yvonand)
İtalya (Como gölü, Garda gölü, Sardunya adası)
Almanya (Uckeritz, Usedom, Suhrendorf, Rügen ,Saal, Vorpormemern North, Orth, Fehmarn, Brandenburger Strand, North Frisian adası, Langeoog, East Friesland adası.
Kitesurf-Kiteboard (Uçurtma Sörfü) nasıl öğrenirim, Kite surf nasıl yapabilirim ?
*Kitesurf kendi kendinize öğrenilecek spor olmadığından mutlaka eğitmenlerden ders almanız gerekmektedir.
*Temel eğitim seviyesinde önce malzemeleri tanıdıktan sonra, tahtanızın üzerinde nasıl dengede duracağınızı ve kitesurfü kontrol ederek ona yön vermeyi öğreneceksiniz.
*Eğitim alacağınız merkezin kitesurf yetki belgesi olması gerekmektedir.
*Eğitim süresi ortalama 8-10 saat sürmektedir. Eğitim sonundaki sınavda başarılı olduğunuzda VDWS veya IKO kitesurf belgesine sahip olabilirsiniz.
*Dilerseniz eğitimlerinizi Türkiye de ki Kitesurf eğitmenlerinin de eğitim alarak başladığı Fethiye Surf Center merkezinize başlayabilirsiniz.
*Kite surf ekipmanları komple takım model ve markaya bağlı olarak 1200-1700 Euro seviyesindedir.