Voleybol Nedir | Voleybol Nasıl Oynanır | Voleybol Oyun Kuralları Nelerdir

Tatil365gun

Voleybol sporu nedir ? Voleybol sporu nasıl yapılır ? Voleybol sporu kuralları nelerdir ? Voleybol sporunun tarihi nedir ? Voleybol sporunda kullanılan malzemeler nelerdir ?

Voleybol sporu hakkında merak ettiğiniz soruların çok daha fazlası için yazımızı okumaya devam edin

Voleybol Sporunun Kuralları

9 Şubat 1895 yılında ABD’nin Massachusetts eyaletinde, Genç Erkekler Hıristiyan Birliği (YMCA) adındaki spor kulübünde çalışan William G. Morgan adında ki beden öğretmeni  tarafından tasarlanmıştır. İlk oynanmaya başladığında beden eğitimi öğretmeni olan Morgan düşündüğü bu oyunu ismini “mintonette” olarak düşünmüştür. Birçok kitle tarafından oynanan bu spor İngilizce ”Volley” kelimesinin ileri-geri anlamı taşımasından esinlenerek Voleybol kelimesi türetilmiştir. İlk kez Morgan tarafından kaleme alınmış voleybol kuralları, YMCA ile Üniversiteler Ulusal Spor Birliği (NCAA)’ nın ortak çalışması sonunda 1916’da yeniden düzenlendi. I.Dünya Savaşı esnasında ABD li askerler aracılığında Avrupa da ayılmaya başladı. Türkiye ise bu askerler sayesinde Voleybol ile tanışmıştır. Voleybolu kısa sürede kabullenen ve her yerde oynanmasının da etkisiyle kısa sürede okul sporu  olarak okullarda oynanmaya başlamıştır. 1947’de Paris’te Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) kuruldu.İlk Dünya Şampiyonası 1949 yılında erkekler, 1952’de kadınlar tarafından oynanmıştır. Günümüzde, merkezi İsviçre’nin Lozan kentinde bulunan FIVB ‘ ye 170’ten fazla ülke üyedir.

Voleybol Maçı

Voleybol Maçı

Voleybol Saha Ölçüleri 

Voleybol kapalı alanda, çim sahada ve plajda oynanabilir. Standart saha voleybol sahası dikdörtgen biçimde olup 9 metre eni, 18 metre de boyu bulunmaktadır. Sahanın tüm kenarlarından en az 3 metre boşluk bırakılmalıdır. Kapalı alanda oynanacaksa saha zeminin tahta parke veya özel kauçuk gibi benzer zeminden yapılmalıdır. Sahayı çevreleyen saha çizgisinin eni 5 cm kalınlığında olmalıdır. Sahayı tam ikiye bölen çizgi üzerine kurulan filenin yüksekliği erkeklerde 2 metre 43 cm olup, bayanlarda ise 2 metre 24 cm uzunluğundadır. File direkleri ayarlanabilir olup boyu 2 metre 55 cm, filenin bir diğer parçası yan sınırları belirleyen antenler ise 1 metre 80 cm yüksekliğindedir. Filenin yan bantları 1 metre uzunluğunda ve 5 cm genişliğindedir.

voleybol-saha-olculeri

Voleybol Saha Ölçüleri

Voleybol Oyun Kuralları

Voleybol oyunu file ile ikiye bölünmüş oyun sahasında 6 şar kişilik iki takım tarafından topla oynanan oyundur.

* Top oyuna servis ile sokulurken servisi kullanan oyuncu topu filenin üzerinden rakip alana gönderir. Takımlar topu rakibin sahasına gönderirken topa en fazla üç kere değebilirler ancak oyuncular en az bir kere kendi sahaları içinde topa vurulmalı blok teması ile dört kere topa değme hakları vardır.

* Rally topun oyun sahasına değmesi, dışarıya gitmesi veya rakibin hat yapmasına kadar devam eder. Rally sayı sistemi kazanan takım bir sayı alır. Servisi karşılayan takım rallyi kazandığında bir sayı ve servis kullanma hakkı kazanır.

* Hakem oyunculardan birine sarı kart gösterdiğinde takımı 1 sayı ceza alır. Servis takımında ise servis hakkı rakibe geçer. Eğer hakem kırmızı kart gösterirse kırmızı kart gören oyuncu oynanan set bitene kadar oyundan çıkar. Set bitene kadar ve oyuncuların pozisyonları ile kontrol edilir.Bir takım servis karşılıyorsa eğer servis atma hakkı kazanırsa o takımın oyuncuları saat yönünde bir pozisyon dönerler. Oyuncular saat yönünde bir pozisyonda dönerek oyuna devam ederler.

* Oyun setler üzerinden oynanır. 3 seti kazanan takım maçı kazanmış olur. Maçın berabere bitme imkanı yoktur.  Her set 25 sayı üzerinden oynanıp en az 2 sayı fark yapmak şartıyla takım seti 25 sayıyla kazanır. Takımlar 2 şer sayı kazanmışsa (2-2) 5. ve son set 15 sayı üzerinden oynanır. 15. sayıyı alan takım maçı kazanmış olur.  Voleybol skorları 3-0 , 3-1 ve 3-2 dir.

* Her sette iki takımda en fazla 6 oyuncu değişikliği yapabilir. İlk dört sette, önde olan takım 8. ve 16. sayıları aldığında 60 saniyelik teknik mola verilir. Normalde her sette takımlar, en fazla 2 kez 30 saniyelik molalar alabilirler.

* Yaz aylarında deniz kenarlarında plajda oynanan plaj voleybolunda ise takımlar 2 şer kişiliktir. 2 set kazanan takım maçı kazanır. Set sayıları ise 21 dir. 3. set oynanırsa bu 15 sayı üzerindendir. Plaj voleybolunun skorları 2-0 veya 2-1 dir.

Voleybol Milli Takımı

Voleybol Milli Takımı

* Plaj voleybolunda (beach volley ) sahanın boyu 1 metre kısadır. Yani 8 metredir. Top ağırlığında ise değişiklik yoktur.

* Voleybol topunun ağırlığı 260-280 gr olup, çevresi ise 65-67 cm dir.

* Maçları, 1 baş hakem, 1 yardımcı hakem, 1 yazı hakemi ve 2 çizgi hakemi olarak 5 hakem tarafından yönetilir. FIVB organizasyonlarında çizgi hakemi sayısı dörttür. Çizgi hakemleri sadece bayrakla topun oyun alanına dahil ya da hariç olduğunu gösterir. Baş hakem ve yardımcı halem düdük çalabilir. Yazı hakemi saha kenarında oturarak maç istatistiklerini tutmaktadır.

* Voleybol oyuncuları müsabakaya çıkarken forma, şort ve spor ayakkabısı kullanmalıdır. Oyuncular tüm sorumluluk kendilerine ait olmak şartıyla gözlük ve lens takabilirler. Oyuncuların formalarında 1 den 18 e kadar numara bulunmalı ancak takım kaptanının formasında göğüs numarasının altında bir şerit olmalıdır.Diğer oyunculardan farklı renkte olan (libero oyuncuları haricinde) ve/veya kurallara uygun numarası bulunmayan formaların giyilmesi yasaktır.

* Oyuncuların sahaya dizilişinde filenin önünde bulunan üç oyuncu ön hat oyuncusudur ve 4 (ön-sol), 3 (ön-orta), 2 (ön-sağ) numaralı alanlarda dururlar.Diğer üç oyuncu geri hat oyuncusudur ve 5 (geri-sol), 6 (geri -orta), 1 (geri-sağ) numaralı alanlarda dururlar.

* Oyuna girmek için ısınan oyuncular oyun esnasında ısınma sahasında, oyun durduktan sonra kendi oyun alanlarının arkasında bulunan serbest bölgede topsuz olarak, set aralarında ise serbest bölge içinde top kullanarak ısınabilirler.

Voleybolda Kullanılan ve Uygulanan Terimler

Voleybol sahalarında oyuncu mevkileri ya da top ve vuruş hareketleri ile ilgili terimler yer almaktadır. Maç esnasında ve anlatımında kullanılan bu terim ve sözcüklerin anlamları

Smaç: File üzerinden, havada sert bir vuruşla topun rakip yarı alana atılmasıdır.

Pasör: Smaçörlere top dağıtır, hücum pası verir.

Pasör Çaprazı: Pasör, servise geçtiğinde onun yerini alan kişidir.

Smaçör: Uzun pasla hücum eden ileri hat oyuncusuna denir.

Libero: Savunma hattı oyuncusudur. Bir vuruşu tamamlayamaz, servis atamaz ve blok yapamaz. farklı renk forma giyer.

Set: Maçın bölümleridir. Hangi takım 25 sayıya önce ulaşırsa seti kazanır. 5. Set oynanırsa bu sayı 15’tir.

Set Sayısı: Bir takımın setlerde 24 ve üzerindeki sayılarda olması halinde servis atılması sırasındaki kullanılan sözcüktür.

Maç Sayısı: Daha önce 2 set kazanıp, önde olduğu setin son sayısını almak üzere olan takımın kullandığı servis esnasındaki terimdir.

Servis: Takımların kendi yarı sahalarının başlangıcındaki 9 metrelik çizgi üzerinden topu rakip alana göndermek için, oyuna başlama vuruşudur.

voleybol servis atışı

Voleybol Servis Atışı

Blok: Her iki takım oyuncularının file üzerinde zıplayıp rakipten gelen topu elleriyle karşılamasıdır.

Teknik Mola: İlk dört sette, önde olan takım 8. ve 16. sayıları aldığında 60 saniyelik maça teknik mola verilir.

Voleybolda Kullanılan Pas Çeşitleri

Uzun Pas: Genellikle 4 ve 2 numaralı oyunculara atılan yüksek pastır.

Kurşun Pas: 4 ve 2 numara oyuncularının hücumlarını hızlandırmak amacıyla atılan, file köşelerine doğru ve fileye paralel olarak atılan kısa ve hızlı pastır.

Kısa Pas: 3 numara oyuncularına atılan pastır, hızlı hücumu sağlar ve karşı takımı savunması yerine yerleşmeden yakalama amacı taşır. Yüksekliği ve zamanlamasına göre; 3 çeşidi vardır.

Erken kısa: 3 numara oyuncusu, top pasöre ulaşmadan önce hareketlenir ve top pasörle buluştuğunda havada olur.

Normal kısa: 3 numara oyuncusu, top pasöre giderken hareketlenir ve top pasörle buluştuğunda zıplar,topla en yüksek noktada buluşup, topa vurur.

Geç kısa: 3 numara oyuncusu, topa düşmeye başladığı noktada vurur.

Fethiye de 4 gece 5 gün konaklama ve aktiviteli tatil paketleri hakkında bilgi almak ve rezervasyon yaptırmak için www.tatil365gun.com adresinden inceleyebilirsiniz.

 

 

Tatil365gun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

HEMEN ARAYIN