Tüplü Dalış Nedir ? Tüplü Dalış Sporu Nasıl Yapılır? Tüplü Dalış Sporunun Tarihi Nedir ? Tüplü Dalış Sporunda Kullanılan Malzemeler Nelerdir ? Tüplü Dalış Sporunun Kuralları nelerdir ? Fethiye Tüplü Dalış Fiyatları
Tüplü Dalış sporu hakkında merak ettiğiniz soruların çok daha fazlası için yazımızı okumaya devam edin.
İnsanlar geçmiş yıllardan beri suyun altındaki mercan, sünger ve sedef çıkartmak için sürekli dalış yapıyorlardı.Bu insanlar aynı zamanda tarihin ilk dalgıçları olarak ta kabul edilmektedirler.İlk önce sualtında uzun süre kalabilmek için 1500-1700 lü yıllarda hava çantası kullanmaya başladı.
Sualtına meraklı insanların araştırmaları devam ederken 1715 yılında İngiliz araştırmacı John Lethb Ridge ise her tarafı kapalı deri dalış elbisesi yaptı.1825 yılında ise yine İngiliz mucit olan W.H. James üzerine sıkıştırılmış hava taşıyan elbiseyi buldu.1930 lu yıllardan sonra yüz maskesi,palet ve şnorkel gibi dalış malzemeleri geliştikçe serbest dalış zamanla ihtiyaç için yapılan faliyetten çıkarak hobi olarak yapılan sportif faliyete dönüştü.1943 te Fransız denizci J.Y. Cousteau ve E.Gananın geliştirdikleri dalış regülatörü ile tüplü dalışların başlamasına öncülük etmiştir.Dalış sporunun gelişmesi ise 1958 yılında Dünya sualtı aktiviteleri konfederasyonu(CMAS) kuruldu.
Ülkemizde ise sualtı sporuna öncülük eden İdris Başaraner ve Yusuf Ziya İnanın girişimleriyle 8 Mayıs 1954 yılında Balıkadamlar spor kulübü kuruldu.1980 yılında ise Beden Terbiyesi genel müdürlüğüne bağlı olarak “Sualtı sporları,Cankurtaran, Su kayağı ve paletli yüzme federasyonu” kuruldu.
Sizlerde dalış eğitimi alıp yoğun iş temposundan kurtularak su altının güzelliklerini keşfedebilir, kendinizi maviliklerin kollarına bırakabilirsiniz. Dalış eğitimleri uzun yıllar süren eğitimler değildir. Dalış eğitimi almak için bulunduğunuz şehirde ya da tatil için gittiğiniz bölgede BSK, BSAC, CMAS, PADİ, NAUİ sertifikalarına sahip olan dalış merkezlerinden veya okullarından eğitim alabilirsiniz.Tüplü dalış eğitimi için teorik derslerinde öncelikle dalışın temel kurallarını kullanacağınız ekipmanları, sualtında başınıza gelebilecek rahatsızlıkları ilk yardım, derinlik ve zaman hesaplamalarını öğreneceksiniz.
Daha sonra dalış elbisesini giyip, ağırlık kemerini takıp, maske, şnorkeli ,hava tüpü ,B (Denge yeleği) ve reğülatörü kuşandıktan sonra havuzda ya da sığ denizde pratik uygulamalar yapacaksınız. Pratik uygulamada ise ekipman kullanımını, su altında haberleşme işaretlerini, sualtında yardımlaşma ve çimlenme, maske suyu boşaltma, derinde kulak dengesi vb.konuları öğreneceksiniz. Son olarak ise teorik ve pratik derslerin sınavında başarılı olduktan sonra tüm mavilikler sizin artık. Unutmayın kursta ne kadar başarılı olursanız olun her zaman yeni yerlerde dalış yapacak yeni tecrübeler ve pratik bilgiler öğrenmeye başlayacağınız dan ne kadar çok bu sporla haşır neşir olursanız o kadar iyi dalgıç olabilirsiniz.
Türkiye’nin En İyi Dalış Noktaları
1. Ayvalık Deli Mehmet – BALIKESİR
2. Kaş Kanyon – ANTALYA
3. Bodrum Küçük Reef – MUĞLA
4. Bodrum Büyük Reef – MUĞLA
5. Kaş Flying Fish – ANTALYA
6. Fethiye Afkule – MUĞLA
7. Minnoş Kayalığı – ÇANAKKALE
8. Kaş Besmi – ANTALYA
9. Sivriada – İSTANBUL
10. U 20 Batığı – SAKARYA